Tiara

ЦВЕТЪТ НА 2022 ГОДИНА

Цвeтът на годината на Pantone отразява това, което се случва в нашата глобална култура, изразявайки това, което хората търсят, отразява световната иновация и трансформация, която се извършва. Тъй като обществото продължава да разпознава цвета като критична форма на комуникация и начин за изразяване и въздействие на идеи и емоции и ангажиране и свързване, сложността на този нов син оттенък с червено виолетово подчертава обширните възможности, които стоят пред нас. PANTONE 17-3938 Very Peri показва жизнено, радостно отношение и динамично присъствие, което насърчава смелата креативност и изява на въображението.

Показвайки безгрижна увереност и дръзко любопитство, които оживяват нашия творчески дух, любознателният и интригуващ PANTONE 17-3938 Very Peri ни помага да прегърнем този променен пейзаж от възможности, отваряйки ни към нова визия, докато пренаписваме живота си. PANTONE 17-3938 Very Peri е символ на глобалния дух на времето и прехода, през който преминаваме. Докато излизаме от интензивен период на изолация, нашите представи и стандарти се променят и нашият физически и дигитален живот се сляха по нови начини. Дигиталният дизайн ни помага да разширим границите на реалността, отваряйки вратата към динамичен виртуален свят, където можем да изследваме и създаваме нови възможности за цветове. С тенденциите в игрите, нарастващата популярност на метавселената и нарастващата артистична общност в дигиталното пространство PANTONE 17-3938 Very Peri илюстрира сливането на съвременния живот и как цветовите тенденции в дигиталния свят се проявяват във физическия свят и обратно.

Процесът на избор на цвят на годината на Pantone изисква внимателно обмисляне и анализ на тенденциите. За да стигнат до селекцията всяка година, експертите по цветовете на Pantone в Pantone Color Institut  изследват света в търсене на нови цветови влияния. Те могат да включват развлекателната индустрия и филмите в производството, пътуващи колекции на изкуството и нови художници, мода, всички области на дизайна, популярни туристически дестинации, както и нов начин на живот, стил на игра и социално-икономически условия. Влиянията могат да произтичат и от нови технологии, материали, текстури и ефекти, които оказват влияние върху цвета, съответните платформи за социални медии и дори предстоящи спортни събития, които привличат вниманието по целия свят. В продължение на 23 години Цветът на годината на Pantone оказва влияние върху разработването на продукти и решенията за покупка в множество индустрии, включително мода, домашно обзавеждане и индустриален дизайн, както и опаковки на продукти и графичен дизайн.

 

МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ЦВЕТОВЕТЕ ЗА 2022 ГОДИНА

2022 година отбеляза промяна в начина, по който гледаме на цвета. Характерните сезонни палитри, вече не са водещи като подход, а се засилва тенденцията как цветовете ни карат да се чувстваме и как това да е приложимо през сезоните. Ярките цветове вече не са само за лятото, тяхната смелост ни зарежда с енергия, така че защо да не използваме тези чувства през цялата година. Кафявите, обикновено предназначени за зимните сезони, но сега дизайнерите ги завърнаха и през лятото и те станаха основен цвят в гардеробите ни, докато преминаваме през сезоните. Цветът от главата до петите преобладава и афишира емоцията, която инспирира, налага присъствие и свобода на изразяване.


SUPER BLUE
Super blue си проправи път от света на активното облекло, откъдето получава своето дигитално предимство, до модните подиуми. Докато отваряме умовете си за цветовете, този ласкав нюанс е неостаряващ, подходящ за всички пазари.


TANGERINE PIZZAZZ
Тези свежи, енергизиращи тонове са цветове на жизненост. Използването им предизвиква чувство на радост и оптимизъм - усещания, от които дизайнерите искат да се възползват през следващите сезони, докато гледаме към бъдещето и прегръщаме свободата си.


PLAYFUL PINKS
Вкусните нюанси на игриво розово са отново с хладен отенък. Предизвиквайки чувство на носталгия, те успешно се вписват в модните тенденции. Изискано, хипер женствено и романтично, розовото е идеално и за летния и за зимния сезон


CHALKY NEUTRALS
Тебеширените неутрални цветове са особено актуални. Чистата природна палитра се поддава идеално на минимализма. Успокояващи и винаги шик, тези земни оттенъци са шанс да експериментирате и изследвате комбинации от неизбелени памуци и сурови текстури.


CITRUS SOURS
Цитрусовите кисели, почти неонови цветове допълват цветната палитра, но с новопридобита мекота. Сежест и позитивизъм в съчетание


PRIMAL CLAYS
Първичните класически кафяви са отново актуални и се възприемат за прогресивно секси.

PURE WHITE
Не на последно място чистото бяло има водеща роля сред модерните цветове за пролетта на 2022 г. Прекрасен избор за къси и дълги пролетни и летни рокли, но може да се ограничи и само до аксесоари. Комбинации със злато, сребро, с нотки на карамел и бежово, с пастелни нюанси от розово до светло зелено, от тюркоазено до люляк. И разбира се, ако искаме ярък контраст, черното също е прекрасно.